bitcoin

Hvad er Bitcoin (BTC)?

Bitcoin er en decentraliseret kryptokurrency, der oprindeligt blev beskrevet i et whitepaper fra 2008 af en person eller en gruppe mennesker, der bruger aliaset Satoshi Nakamoto. Den blev lanceret kort efter, i januar 2009.

Bitcoin er en peer-to-peer online-valuta, hvilket betyder, at alle transaktioner sker direkte mellem lige, uafhængige netværksdeltagere uden behov for nogen formidler, der tillader eller letter dem. Ifølge Nakamotos egne ord blev Bitcoin oprettet for at tillade “onlinebetalinger at blive sendt direkte fra en part til en anden uden at gå gennem en finansiel institution.”

Nogle begreber for en lignende type af en decentral elektronisk valuta går forud for BTC, men Bitcoin har sondringen mellem at være den første kryptokurrency nogensinde, der kommer i egentlig brug.
Hvem er grundlæggerne af Bitcoin?

Bitcoins oprindelige opfinder er kendt under et pseudonym, Satoshi Nakamoto. Fra 2020 forbliver den sande identitet for den person – eller organisation – der ligger bag aliaset ukendt.

Den 31. oktober 2008 offentliggjorde Nakamoto Bitcoins whitepaper, som detaljeret beskrev, hvordan en peer-to-peer, online valuta kunne implementeres. De foreslog at bruge en decentral hovedbog af transaktioner pakket i batches (kaldet “blokke”) og sikret ved hjælp af kryptografiske algoritmer – hele systemet ville senere blive kaldt “blockchain”.

Bare to måneder senere, den 3. januar 2009, udvindede Nakamoto den første blok på Bitcoin-netværket, kendt som genesisblokken, og lancerede dermed verdens første kryptokurrency.

Mens Nakamoto var den oprindelige opfinder af Bitcoin såvel som forfatteren af ​​dens allerførste implementering, har et stort antal mennesker gennem årene bidraget til at forbedre kryptokurrencyens software ved at patke sårbarheder og tilføje nye funktioner.

Bitcoins kildekodelager på GitHub viser mere end 750 bidragydere, hvor nogle af de vigtigste er Wladimir J. van der Laan, Marco Falke, Pieter Wuille, Gavin Andresen, Jonas Schnelli og andre.

Hvad gør Bitcoin unikt?

Bitcoins mest unikke fordel kommer fra det faktum, at det var den allerførste kryptokurrency, der kom på markedet.

Det har formået at skabe et globalt samfund og føde en helt ny industri med millioner af entusiaster, der skaber, investerer i, handler og bruger Bitcoin og andre kryptokurver i deres hverdag. Fremkomsten af ​​den første kryptokurrency har skabt et konceptuelt og teknologisk grundlag, der efterfølgende inspirerede udviklingen af ​​tusinder af konkurrerende projekter.

Hele kryptokurrencymarkedet – der nu er mere end 300 milliarder dollars værd – er baseret på ideen realiseret af Bitcoin: penge, der kan sendes og modtages af enhver, hvor som helst i verden uden at stole på pålidelige formidlere som banker og finansielle serviceselskaber.

Takket være sin banebrydende karakter forbliver BTC på toppen af ​​dette energiske marked efter over et årti med eksistens. Selv efter at Bitcoin har mistet sin ubestridte dominans, er den fortsat den største kryptokurrency med en markedsværdi, der svingede mellem $ 100 og $ 200 mia. Dollar i 2020, hovedsagelig på grund af den allestedsnærværende platforme, der giver brugssager til BTC: tegnebøger, børser, betalingstjenester, onlinespil og meget mere.

Hvor meget Bitcoin er i omløb?

Bitcoins samlede forsyning er begrænset af dets software og vil aldrig overstige 21.000.000 mønter. Nye mønter oprettes under processen kendt som “minedrift”: når transaktioner videresendes over hele netværket, bliver de afhentet af minearbejdere og pakket i blokke, som igen er beskyttet af komplekse kryptografiske beregninger.

Som kompensation for at bruge deres beregningsressourcer modtager minearbejdere belønninger for hver blok, som de med succes tilføjer til blockchain. I øjeblikket af Bitcoins lancering var belønningen 50 bitcoins pr. Blok: dette antal halveres med hver 210.000 nye blokke, der udvindes – hvilket tager netværket cirka fire år. Fra og med 2020 er blokbelønningen halveret tre gange og omfatter 6,25 bitcoins.

Bitcoin er ikke forudbestemt, hvilket betyder, at der ikke er blevet udvundet og / eller distribueret mønter mellem grundlæggerne, før den blev tilgængelig for offentligheden. I løbet af de første par år af BTCs eksistens var konkurrencen mellem minearbejdere imidlertid relativt lav, hvilket gjorde det muligt for de tidligste netværksdeltagere at akkumulere betydelige mængder mønter via regelmæssig minedrift: Satoshi Nakamoto alene antages at eje over en million Bitcoin.

Hvordan er Bitcoin-netværket sikret?

Bitcoin er sikret med SHA-256-algoritmen, der tilhører SHA-2-familien af ​​hashingalgoritmer, som også bruges af sin gaffel Bitcoin Cash (BCH) samt flere andre kryptovalutaer.

Hvor kan du købe [Bitcoin] ([BTC])?

I mange henseender er Bitcoin næsten synonymt med kryptokurrency, hvilket betyder, at du kan købe eller sælge den på stort set enhver kryptobørs – begge